Mobiguide-projektet

Lokalhistoriens nya vingslag - mobila guidningar i västra Nyland


De mobila guidningarna i västra Nyland genomförs av Västnyländska Kultursamfundet r.f. under projektnamnet Lokalhistoriens nya vingslag. Projektet är ett kulturhistoriskt projekt, där sevärdheterna i västra Nyland tas fram på olika språk, till en början på svenska, finska och engelska.

Västnyländska Kultursamfundet r.f. vill med hjälp av detta projekt att besökare ska kunna få information om sevärdheter även då ingen guide finns på plats. Man ska även kunna använda resultatet, dvs. guidningarna för bl.a. undervisningssyfte i skolorna. Det är även ett försök att förlänga turistsäsongen och att väcka besökares intresse för lokalhistorien i västra Nyland.

Projektet genomförs med Leader -bidrag från Nylands TE-central via Pomoväst samt bidrag från Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet och Karis-Pojo Sparbanksstiftelse.

Raseborgs ruiner utgjorde ett pilotobjekt under sommaren 2009. Under 2010 öppnas liknande guidningar för ca 15 olika sevärdheter runtom i västra Nyland. Den mångåriga guiden vid Raseborgs slottsruin, nämligen Dan Idman, står för rösten i guidningarna. Guidningen är senare tänkt att vidareutvecklas så att man även ska kunna ladda foton och ljud till sin mobil och se på korta videoklipp via internet.

Vår verksamhetsledare Annette Ström fungerar som projektledare och svarar på eventuella frågor.

Läs mera på www.mobiguide.fi.