Västnyländska kultursamfundet r.f.

Föreningen grundades år 1974, dess syftemål är att ta initiativ till och
stöda kultursträvanden i Västnyland....läs mera.

Våra senaste publikationer är :

 
 

DE GYLLENE ÅREN - Rockens Roll i Västnyland
Författare: Kjell Ekholm
Inbunden, rikt illustrerad, 263 sidor
ISBN 978-952-69233-1-4
Västnyländska kultursamfundets skriftserie nr 23
Utgivning: september 2019
Utförsäljningspris: 35 euro

 

 

 

 

DE GYLLENE ÅREN - Rockens Roll i Västnyland

Det fanns en tid då två västnyländska band sålde stora mängder skivor  och turnerade i hela landet. Under den perioden kallade man allmänt  Karis för Finlands Nashville och Ekenäs för Liverpool. Country Express blev det första countrybandet som 1977 fick en guldskiva  i Finland och Paul Oxley´s Unit fick en guld- och diamantskiva under storhetstiden i början av 80-talet.

Men vad hände innan de här banden föddes och hur kom det sig att de blev så populära? I boken De Gyllene Åren – Rockens Roll i Västnyland har Kjell Ekholm gjort en djupdykning i båda gruppernas historia under de år de var bland de populäraste banden i landet.

 


 

Teksti : Niclas Erlin

Valokuvat : Lina Enlund

Sidottu, Runsaasti kuvitettu.111 sivua.

ISBN 978-952-67742-9-9

Hinta 32 €

ARKEA ja JUHLAA Raaseporin Linnassa

Talvella 1487 Hämeen linnasta saapuneet joukot olivat Snappertunassa valmiudessa valloittaakseen Raaseporin linnan, josta jälleen kerran oli tullut pelinappula yhdessä valtakunnan monista valtataisteluista.

Puolustusta johti muurien sisäpuolella Katarina Eriksdotter Nipertz. Linna antautui, mutta ei ollut suinkaan viimeistä kertaa osallisena poliittisissa kiistoissa.
Linna olisi lähes kaksi vuosisataa kuninkaan tukikohtana läntisellä Uudellamaalla loiston tyyssijana muun muassa syrjäytetyn kuningas Karl Knutssonin muuttaessa linnaan hoveineen.

Linna oli seudun selkeä keskipiste. Sen palvelusväkeä olivat muun muassa leipuri Karin Bakerska, salien ja kammareiden puhtaudesta ja siisteydestä huolehtinut Anna Stugekona ja tynnyreitä valmistanut Markus Tunnbindare.

Miten monta tynnyrillistä olutta linnassa nautittiin vuosittain? Mitä oli tarjolla sotamiesten ja piikojen istuutuessa ruokapöytään?
Kurkista linnaan ja lue lisää sen monista ja vaiherikkaista kohtaloista.

 

 

  

   

 

 

 

 

Affären vid Vitsand år 1854
– En fotnot i Krimkrigets historia
Författare: Magnus Cederlöf
Inbunden, rikt illustrerad, 263 sidor
ISBN 978-952-67742-8-2
Västnyländska kultursamfundets skriftserie nr 21
Utgivning: oktober 2018
Utförsäljningspris: 32 euro

 

 

 

 

 

 

Vad hände vid Vitsand den 20 maj år 1854?           

Krimkriget för drygt 160 år sedan mellan västmakterna och Ryssland berörde också Finland och västra Nyland. Hangö udd var av strategisk betydelse i ett krig där flottorna inte möttes till havs utan drabbningarna ägde rum längs kusten.

Kapningar av handelsfartyg blev ett vanligt inslag i krigföringen längs Finlands kuster. Den 20 maj 1854 låg staden Ekenäs öde i de engelska krigsfartygen Arrogants och Heclas händer efter en artilleriduell vid Vitsand. Engelsmännen nöjde sig dock med att kapa en saltskuta på Stadsfjärden innan de ångade tillbaka ut på öppnare vatten.

Den 29 maj 1854 kablade svenska Aftonbladet ut följande rubrik: Affär utanför Ekenäs. 500 ryssar sårade och dödade. Drabbningen vid Vitsand blev i ett slag en världsnyhet. Referat och rapporter med varierande sanningshalt om spelöppningen av kriget i Östersjön ingick i många europeiska tidningar. Förväntningarna på kriget var högt uppskruvade på bägge sidor. För Ekenäs del innebar Krimkriget en betungande militär närvaro med omfattande inkvartering av trupper i stadens gårdar. Samtidigt visade stadsborna en häpnadsväckande beredskap att förstärka stadens försvar.

Boken Affären vid Vitsand tar avstamp i bataljen den 20 maj 1854 men serverar därtill en gedigen bild av bakgrunden till och uppföljningen av drabbningen. Hur i all världen kom det sig att två stora engelska krigsfartyg tog risken att tränga in i den trånga farleden till Ekenäs? Och hur gestaltade sig livet i den lilla kuststaden vid tiden för kriget? Vilken inverkan fick den för Ryssland snöpliga krigsutgången för utvecklingen i Finland och Ekenäs? Det är några av de frågor som tas upp till närmare behandling i boken.

  

   

 

 

 

 

Text: Laura Salama
Illustratör: Laura Salama
Inbunden, rikt illustrerad, 55 sidor.
Riktpris: 25 euro
ISBN:
978-952-67742-7-5
Utgivningsår: 2018

 

 

 

 

 

 

På äventyr i bruket

Boken handlar om livet i Fiskars bruk i slutet av 1800-talet. Johanna går i en flickskola och på fritiden hjälper hon sin mor att städa herrskapets hem. Lasse har börjat som springpojke i maskinverkstaden och han går enbart i skola på söndagarna. De hamnar överraskande inför ett äventyr och det krävs både mod och snabba reaktioner av dem för att klara av den besvärliga situationen de ställts inför. I slutet belönas det goda, men före det blir tolvåringarna tvungna att bedöma vad som på riktigt är viktigt i livet. Läsaren får en god bild av hur det var att leva i bruken och på landsbygden runtom bruken förr i tiden. Bokens faktarutor kompletterar texten. Bokens illustrationer är gjorda av Laura Salama.

  

   

 

 

 

 

Text: Niclas Erlin
Foto: Lina Enlund
Inbunden, rikt illustrerad, 112 sidor.
Riktpris: 32 euro
ISBN:
978-952-67742-6-8
Utgivningsår: 2018

 

 

 

 

 

 

Glans och vardag på Raseborgs slott

Raseborgs slott har en spännande historia som omfattar det mesta som vi förknippar med medeltida borgar. Under sin glansperiod från senare delen av 1300-talet till medlet av 1500-talet hann den bastanta fästningen uppleva allt från vapenskrammel till lysande hovliv. 
Den avsatta kungen Karl Knutsson är en av borgens mer kända invånare. På 1480-talet styrdes slottet av en kvinna, Katarina Eriksdotter.
Raseborg var traktens givna medelpunkt. Karin Bakerska, Anna Stugekona och Markus Tunnbindare hör till dem som jobbade här.
Hur många tunnor öl förbrukades på slottet varje år? Vad dukades fram då knektarna och pigorna satte sig till bords?
Under de senaste tio åren har mycket ny information om borgen grävts fram, även bokstavligen. Slottsruinen och omgivningen kring den har varit föremål för flera arkeologiska utgrävningar.
Frilansreportern Niclas Erlin har tillsammans med fotografen Lina Enlund sammanställt en ny och välillustrerad bok, Glans och vardag på Raseborgs slott, som för läsaren tillbaka till medeltiden. Mellan bokens pärmar återges borgens skiftande öden fram till i dag.
Saga Erlin bidrar med akvareller, medan Eva Tordera Nuño står för sidornas smakfulla utseende. Glans och vardag på Raseborgs slott ges ut av Västnyländska kultursamfundet som nummer 19 i föreningens skriftserie.

  

   

 

 

 

 

Inbunden, rikt illustrerad, 128 sidor
ISSN 0356-9063
Utgivningsår 2019
Riktpris: 15 € 
Som medlem i föreningen får du årsboken gratis varje år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Västnyländsk Årsbok 2019

Läs mer här.

 

Köp våra böcker online.

Klicka här.

 
Västnyländsk årsbok 2019

Västnyländsk Årsbok 2020

Affären vid Vitsand år 1854

På äventyr i bruket - Ruukkiseikkailu 

Ljus, mörker, färg - Att måla transparent

Från Flemingsgatan till Pehr Sommars Gata

Funkis i Karis - Funkis Karjaalla

Gnägget på Stallören

Vägröjare på 1970- och 1980-talet

Från Svartå till Fiskars
Mustion linnasta Fiskarsiin

Hon drog sina streck
 
Helene Schjerfbeck - muistamme hänet

I Borgens Skugga

Arkitekten Hilding Ekelund i Karis 
Arkkitehti Hilding Ekelund Karjaalla